A köhögésről bővebben

Mi okozza a köhögést?

A köhögést általában egyszerű, gyakran időjárás-változás hatására fellépő gyulladás okozza. Néha azonban előfordul, hogy hátterében allergia, asztma, lelki okok vagy egy lefelé húzódó fertőzés áll. Lehet hörgőgyulladás és tüdőgyulladás kísérő tünete is, okozhatja pajzsmirigy probléma, de akár reflux is. Makacs köhögés esetén mindig forduljunk orvoshoz! A köhögés légúti tüneti jelenség, melynek jellege és hangzása is utalhat a betegség diagnózisára.

Mi köhögés szerepe?

A köhögés gyakran a szervezet védekező folyamatainak része, a felgyülemlett nyák kiürülését szolgálja. Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. A hagyományos köhögés elleni szerek általában a köhögés ingerét csökkentik. A gyógyulás így elhúzódhat, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni. Továbbá számolni kell a mellékhatásokkal is:
a köhögéscsillapítók az agyi köhögésközpont gátlásán keresztül csillapítják a köhögést, ezáltal álmosíthatják a beteget, valamint hányingert, hányást és székrekedést is okozhatnak. A köptetők egy része pedig a gyomrot terheli, ami akár hányáshoz is vezethet.

Mit tegyünk hurutos köhögés esetén?

Fontos, hogy a légutakban lerakódott váladék könnyen távozhasson, ezért fontos a nyák oldása inhalálással, sok folyadék fogyasztásával.

Száraz köhögés

Akkor köhögünk szárazan, nyálka felköhögése nélkül, amikor a légutak gyulladtak. Ezt okozhatja egy arcüregből a garaton lecsorgó váladék, vírusfertőzés, egy este füstös helyen és még számos más dolog. Ha sokáig tart, 2-3 hétnél tovább, feltétlenül ki kell vizsgáltatni, mi áll a háttérben. Néha ez lehet gyógyszer-mellékhatás is, pl. egyes vérnyomáscsökkentőké. Az éjszakai száraz köhögést okozhatja reflux is.